Proiectul “SĂ ȘTIU, SĂ POT, SĂ VREAU, SĂ REUȘESC“ s-a desfășurat în perioada 22 martie – 15 iunie 2018 și a avut ca scop valorificarea potențialului elevilor, orientarea vocațională, autocunoaștere și dezvoltare personală (inclusiv consilierea părinților). Grupul țintă a fost format din elevii de gimnaziu, mai precis clasele VI-VIII.

În cadrul atelierelor desfășurate am oferit strategii, informații, sugestii, care să ajute copiii să mearga pe calea succesului în familie, școală, carieră și viață.

Activitățile desfășurate au avut drept scop crearea și dobândirea de noi competențe, adevărate coduri de comportament, esențiale pentru crearea imaginii și pentru fundamnetarea respectului prețuit de noi toți.

Scopul fundamental al acestui program educațional este valorificarea potențialului fecărui elev prin adaptarea activităților desfășurate la nivelul de vârstă, la nevoile, motivațiile, punctele forte și slabe ale fiecărui copil, inclusiv aplicarea de teste psihologice, chestionare și fișe de lucru. Prin folosirea tehnicilor adecvate, copiii au învățat cum anume pot să gestioneze anumite probleme, începând de la cele care vizează sănătatea emoțională până la situațiile de familie, inclusiv situațiile care vizează aspecte de orientare în carieră.

Pe parcursul derularii activităților copiii au fost încurajați să observe cum se simt, ce anume simt și cum anume pot obține emoții pozitive, au învățat să gândească singuri, să aibă încredere în capacitatea lor de a alege și să înțeleaga că pot să fie ce-și doresc atunci când vor crește.

Pentru copiii care trec prin situatii dureroase de viață (pierderea părinților, părinți plecați în străinătate), rolul nostru a fost să oferim anumite chei de înțelegere, de acceptare și de a merge mai departe.

Copiii au învățat că este necesar să vorbești întotdeauna politicos, că este necesar să folosești “te rog” și “mulțumesc” ca să poți să fii elegant cu tine, în primul rând. Au învățat că este necesar să-ți ceri scuze sau iertare și că doar așa vor fi respectați și vor învăța ce este respectul.

Au înțeles că acolo unde este iubire și înțelegere este și sprijin și ajutor, dar acolo unde domnește ura, nici iarba nu crește… pentru că unul o udă și celălalt o calcă în picioare.

Au înțeles că este foarte important să fie răbdători, calmi, blânzi și fermi, să fie drepți și cinstiți, să fie atenți și grijulii și neaparat, demni.

Au înțeles că este foarte important să fie disciplinați (autodisciplinați), au învățat că avem nevoie de valori (bunul simț și respect), adică o fundație solidă pe care poți să construiești orice-ți dorești.

Au învățat că valorile și calitățile se înmulțesc atunci când sunt împărtășite și această lecție îi va ridica, ca oameni.

Au învățat să vină la școală cu bucurie și au învățat că, inclusiv, fericirea se învață.

În relația cu copiii care au participat în proiect am avut un rol de facilitator și profesor, rol diferit de forma tradițională de consiliere și psihoterapie.

Am stabilit scopurile și activitățile demersului psihoeducațional, am acordat o atenție deosebită prevenirii problemelor și dezvoltarea punctelor forte.

Consider că intervențiile sunt eficiente deoarece viața copiilor se îmbunătățește prin creșterea nivelului de cunoștințe, prin dezvoltarea abilităților și îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur.

Pe parcursul derulării activităților i-am încurajat să observe cum se simt, ce anume simt și cum anume poți obține emoții pozitive și că poți alege cum anume te simți. Au învățat să gândeasca singuri, să aibă încredere în capacitatea lor de a alege.

Am organizat multe jocuri libere, știm că jocul dezvoltă creativitatea copilului, copiii care se joacă într-un cadru liber învață să organizeze grupul, sa relaționeze cu ceilalți, să comunice și să rezolve conflictele.