Atelier de lucrări practice cu elevii.

Obiectivul principal al atelierului a fost descoperirea laturii inginerești în copiii din clasele VI-VIII, prin implementarea de către aceștia a experimentelor simple de înțeles și realizat. În cadrul acestui atelier, au fost explicate aspecte legate de tehnologia modernă, evoluția acesteia în ultimii ani, impactul pe care îl are asupra viitorului, precum și ce implică să fii inginer în industria dezvoltării electronicii moderne.

În primă fază, elevii au fost stimulați să poarte discuții libere și să răspundă la întrebări simple, care vizează industria electronică, mulți dintre ei oferind răspunsurile corecte și prompte, chiar peste așteptările noastre. Prin această sesiune de discuții elevii au înțeles de fapt că ingineria electronică cuprinde tot ceea ce folosesc ei zi de zi, un exemplu clar fiind echipamentele și dispozitivele moderne de comunicații sau aparatele electrocasnice. Dezvoltarea conceputului echipamentelor amintite mai sus este realizat de către un inginer din domeniul ingineriei electronice, iar ideea de bază este implementată fizic tot de către acesta, folosind componente electronice și circuite imprimate proiectate să satisfacă cerințele respectivului concept.

Au fost explicate, de asemenea, și principii fizice simple din domeniul ingineriei electronice, precum electromagnetismul. Pornind de la acest principiu, s-a realizat un experiment practic, constând în implementarea unui micro motor de curent continuu, folosind componente simple, care sunt ușor de procurat. Fiecare elev a avut la dispoziție 3 magneți permanenți din Neodim, o bucată de sârmă de CuEm cu o grosime de 0,6mm; 2 agrafe de birou; o baterie tip AA și un stand din polistiren extrudat pentru suportul montajului.

Au fost explicați pașii realizării montajului experimental, urmând ca fiecare elev să își realizeze propriul dispozitiv. La începutul experimentului majoritatea elevilor au fost sceptici în finalizarea acestuia, însă pe parcurs și-au dat seama că, de fapt, dacă îți dorești cu adevărat să realizezi ceva, acel lucru se poate face cu ușurință. Au înțeles că ai nevoie de câteva cunoștințe de bază (ce au fost prezentate la începutul experimentului) și de voință interioară pentru a reuși și a avea satisfacția că pot să facă lucruri, care nu au mai fost realizate niciodată de către aceștia. Bucuria de la final, când au reușit ceea ce au început, a fost pe chipul fiecăruia dintre participanții la acest experiment. La sfârșitul atelierului, fiecare elev a primit montajul realizat, fiind încurajați să le perfecționeze, pentru a funcționa de fiecare dată fără probleme.

În cadrul acestui atelier practic, au fost atinse obiectivele prezente în proiect, și anume “să știu, să pot, să vreau, să reușesc”. Chiar dacă rezultatul nu a fost satisfăcător de la început pentru unii, prin perseverență fiecare dintre elevii participanți au reușit și au înțeles de fapt că nimic nu e imposibil dacă ai voință și îți dorești să realizezi acel ceva.